Сега, когато уебсайтът Ви стартира и работи, следващият въпрос, който Ви интересува, несъмнено ще бъде как да популяризирате уебсайта си. Вероятно се притеснявате, че единственият ефективен начин за привличане на трафик е да похарчите цяло състояние за реклами. За щастие, можете да популяризирате уебсайта си по различни начини, с ограничен бюджет.

Нека да разгледаме няколко начина за популяризиране на сайт през 2022 г.

 

Оптимизация за търсачки

Оптимизацията за търсачки или SEO оптимизация е може би най-голямото нещо, което можете да направите, за да популяризирате уебсайта си. Има повече от 2 милиарда сайта в интернет. Можете лесно да рискувате уебсайтът Ви да се загуби в океана от съдържание, ако не бъде позициониран в интернет търсачките на предни позиции. Когато разглеждате SEO на Вашия уебсайт, има две основни неща, които трябва да знаете: SEO на страницата и извън страницата(вътрешна и външна оптимизация).

 • Вътрешна оптимизация, както може да очаквате, е всичко, което можете да видите на Вашия уеб сайт. Това обхваща неща като изображения, видеоклипове, мета описания, отзивчив дизайн и дори как е структуриран уебсайтът Ви.
 • Външна оптимизация се отнася до това, което се случва зад кулисите. Това обхваща аспекти на Вашия уебсайт, като например кой прави връзки към него, колко авторитетен е той и ангажираността, която получава от читателите.

Оптимизацията за търсачки е един от най-рентабилните начини за популяризиране на вашия уебсайт. Макар че, ще трябва да правите корекции от време на време, този метод генерира трафик. Все пак трябва да знаете, че може да отнеме месеци, за да видите резултатите, така че не очаквайте бързо решение.

SEO оптимизация на сайт

Гост блогове

Блогът за гости е недостатъчно използван, но фантастичен начин за изграждане на връзки към Вашия нов уебсайт. С този метод вие пишете гост публикация за авторитетен блог във Вашата индустрия (или съседен), за да покажете своя опит. С всяка публикация, която се свързва обратно към вашия уебсайт поне веднъж, ще можете да насочвате трафик от реномиран източник обратно към новия си уебсайт.

Независимо дали сте нов бизнес или не, може да ви е трудно да си осигурите място за публикуване на определени уебсайтове. Като се има предвид, че писането на публикации за гости беше масово популярна тактика за SEO, много уебсайтове или внимателно проверяват кой гостува в блогове за тях, или изобщо не приемат заявки. Основното нещо, което трябва да запомните при блоговете за гости, е, че става дума по-малко за SEO, а повече за изграждане на взаимоотношения, както с издателя, така и с вашата аудитория. Ако можете да изградите връзка с издател и редовно да допринасяте с ново съдържание, това не само ще привлече трафик към уебсайта Ви, но също така ще ви помогне да изградите контакти във Вашата индустрия.

Маркетинг на съдържанието

Маркетингът на съдържание(контент маркетинг) е чудесен начин за популяризиране на вашия уебсайт. Едновременно подобрява оптимизацията и генерира съдържание. Често срещано погрешно схващане е, че за да правите маркетинг на съдържание, трябва да водите блог, но това не е непременно вярно. Докато блоговете са изпитаният начин за маркетинг на съдържание, можете да създавате видеоклипове, да създавате подкаст или дори да стартирате бюлетин за нещо, свързано с Вашата работа. При маркетинга на съдържание най-важното нещо, което трябва да запомните, е съдържанието, което създавате, да бъде полезно, интересно или забавно за вашата аудитория. Най-добрият начин да се уверите, че отговаряте на въпроси, които хората имат, е да направите много проучвания на ключови думи, преди да започнете.

Маркетингът по съдържание обаче е метод за популяризиране, който не работи изолирано. За да извлечете максимума от него, ще трябва да се уверите, че работите върху SEO на уебсайта си и да популяризирате съдържанието си чрез други канали като социални медии или платена реклама. Трябва също така да се уверите, че непрекъснато създавате ново съдържание. Така че, клиентите Ви да имат причина да продължават да се връщат.

популяризиране на сайтСоциални медии

Социалните медии са най-известният безплатен метод за популяризиране на нови уебсайтове – и с добра причина. Платформи като Facebook, Twitter и Instagram имат милиарди потребители. С тях е лесно да се свържете с други местни фирми и да популяризирате своя собствен чрез тези платформи. Преди да започнете със социалните медии обаче, трябва да помислите какъв е гласът на марката на Вашия бизнес. На кого маркетингирате и до кого се опитвате да достигнете. Ето кратко обобщение на платформите, които трябва да вземете предвид, както и за какъв бизнес са подходящи:

 • Facebook: Добър универсален инструмент както за B2B, така и за B2C компании, независимо от гласа на марката. Facebook има най-голямата потребителска база, така че е добре да публикувате редовни актуализации за вашия бизнес.
 • Twitter: Добре за B2C компании, които могат да се рекламират с кратки, бързи изявления. Най-доброто за споделяне на връзки, създаване на разговори и ангажиране с вашата аудитория.
 • Instagram: Страхотно както за B2B, така и за B2C. Най-добрата платформа за използване, ако работата ви е силно визуална или ако искате да достигнете до по-младата възрастова аудитория.
 • Reddit: Най-доброто за B2C, но отнема време за култивиране. Преди да започнете да популяризирате уебсайта си в Reddit, ще се очаква да се присъедините към разговори в subreddits (форуми за специфични интереси) и да споделяте връзки към уебсайта си само когато е необходимо.
 • LinkedIn: Най-доброто за B2B. Често се използва като хибридна платформа за социални медии и блогове, така че е чудесно за достигане до други професионалисти и демонстриране на вашия опит.

Ако имате наличен бюджет, тогава Facebook Ads е брилянтен за популяризиране на Вашия сайт. Чрез Facebook Ads имате широк спектър от опции за насочване, което улеснява стесняването на Вашата целева аудитория. Можете дори да изберете да се насочите към потребители, които следват конкретни други страници или са приятели на настоящите Ви последователи.

Социални медии

Маркетинг по имейл

Ако търсите изпитан метод за популяризиране директно на клиентите си, тогава имейл маркетингът е чудесен вариант. След като стартирате сайта си, е лесно да започнете маркетингова кампания по имейл. Налични са много услуги за имейл маркетинг, които можете да използвате с ограничен бюджет. Страхотното нещо при имейл маркетинга е, че потребителите дори не трябва да са посещавали уебсайта Ви, за да се регистрират за Вашия имейл бюлетин. Можете да започнете да популяризирате новия си сайт, преди да бъде стартиран. Ето няколко идеи за това как можете да използвате имейл маркетинга, за да популяризирате новия си уебсайт:

 • Задайте таймер за обратно отброяване за стартирането на Вашия уеб сайт, с един имейл на всеки няколко дни, показващ кратки погледи за това, което предстои
 • Изпратете купон на всички потребители, които се регистрират във Вашия имейл списък, преди уебсайтът Ви да стартира
 • Поканете потребителите на игра, където те трябва да намерят скрит артикул на Вашия уеб сайт, като ще получат награда или отстъпка за вашите продукти
 • Споделете първата си публикация в блога веднага щом уебсайтът Ви стартира

Google My Business

Ако Вашият бизнес разчита на местен трафик или ако искате да генерирате повече местен трафик, Google My Business е задължителен. Създаването на профил в Google My Business е безплатно, лесно и прави бизнеса Ви по-лесен за намиране, когато хората извършват търсения въз основа на местоположение. Едно от страхотните неща за Google My Business е, че можете да видите как потребителите взаимодействат с Вашия бизнес профил. Така че, можете лесно да промените стратегията си за промоция, ако установите, че тя не привлича толкова трафик, колкото сте се надявали.

Реклама с плащане на клик

Рекламата с плащане на щракване или PPC е лесен начин за популяризиране на Вашия уеб сайт, дори ако имате само малък бюджет, с който да работите. Дигиталният маркетинг е разпространен, защото е чудесен начин за изграждане на трафик, както и за насочване към конкретни демографски данни. Google Ads, най-известната PPC рекламна платформа, е чудесно място да започнете с PPC рекламата. С Google Ads можете бързо да създавате реклами около ключовите Ви думи и ще плащате за тази реклама само когато потребител кликне върху връзката.

Въпреки това, няма определена сума, която ще плащате с Google Ads. Когато пускате реклама през тази платформа, тя се включва в автоматичен търг. Този търг се случва всеки път, когато потребител търси Вашата ключова дума. Обикновено рекламодателят, който предлага повече на щракване, ще спечели, но позиционирането на неговата реклама. Ако имате строг рекламен бюджет, който трябва да изпълните, тогава можете лесно да настроите Google Ads, така че след като изразходвате бюджета си за определен период, рекламите Ви да не бъдат включени в друг търг, докато този период не се поднови. Така че, не е нужно да се притеснявате за безкрайно харчене на пари с малък контрол. За малък бизнес, който иска да инвестира капитал в разпространение, това е един от най-добрите начини за популяризиране на Вашия сайт или блог.

Подаръци

И накрая, подаръците са един от най-добрите начини за Вашия бизнес да изгради връзка с клиентите си, като същевременно популяризира уебсайта Ви. Подаръците често могат да се разглеждат като евтин трик за привличане на трафик към сайта. Те са чудесен начин да заинтересувате хората за Вашите продукти, да генерирате интерес към уебсайта и дори да създадете други връзки в индустрията. Основното нещо, което трябва да запомните с подаръците, е, че го правите с маркетингови цели. Така че, те трябва да генерират положителна възвръщаемост на инвестициите, за да си заслужават. Когато проектирате своя подарък, трябва да имате това предвид.